Lista repere de catalog

Parent Previous Next

Informatii privind modul de accesare al listei de repere de catalog gasiti aici.


Lista de repere de catalog contine toate reperele de catalog publicate in sistem de ofertantul curent. Sistemul ofera fiecarui ofertant posibilitatea de a-si organiza propriul catalog de produse, atat cu scop de prezentare, cat si ca suport pentru achizitiile pe baza de catalog. Pentru a putea deveni participant la o cumparare directa, trebuie mai intai sa va definiti produsele / serviciile / lucrarile pe care le puteti oferi.


In catalogul electronic sunt afisate informatii despre reper ca de exemplu: denumire reper, numar de referinta, cod GTIN, cod si denumire CPV, pret si unitate de masura, stare, data publicare, data ultimei actualizari, daca este sau nu in stoc etc.

Lista contine toate reperele de catalog definite si nesterse de ofertantul curent.



Figura 3: Lista repere de catalog




Lista este prevazuta cu filtre standard de cautare. Se completeaza / selecteaza filtrele de cautare dorite si se apasa tasta "Enter" sau se actioneaza butonul pentru aplicarea filtrelor. Daca se doreste afisarea intregii liste de repere de catalog se actioneaza butonul urmat de actionarea butonului .


Lista poate fi ordonata dupa criteriile afisate deasupra listei, in dreptul etichetei "Ordoneaza dupa". Se actioneaza denumirea criteriului de ordonare si lista va fi sortata crescator/ alfabetic dupa respectivul criteriu. Daca se mai face click o data pe denumirea criteriului, lista se va ordona descrescator/ invers alfabetic dupa respectivul criteriu. Daca se face click a treia oara pe acelasi criteriu, se inlatura ordonarea dupa respectivul criteriu.


Lista de repere poate fi vizualizata in doua moduri: lista sau grid.




Figura 4: Lista repere de catalog




Rezultatele afisate in lista pot fi exportate in diverse formate: excel, pdf sau csv.


La click pe denumirea reperului din lista de rezultate, utilizatorul va directionat in ecranul de editare a reperului.




In ecranul de vizualizare a listei mai sunt disponibile urmatoarele actiuni:


Adaugarea unui reper

Functionalitatea se foloseste daca se doreste adaugarea unui nou reper in catalogul electronic. La actionarea butonului utilizatorul va fi directionat in ecranul de editare al reperului de catalog care va contine un formular de editare gol (necompletat). Se completeaza detaliile/informatiile reperului (minim cele obligatorii, marcate prin semnul * ) si apoi se actioneza butonul .


Export repere in fisier

Functionalitatea se foloseste daca se doreste importarea sau modificarea fisierelor descarcate (se pot exporta in varianta xml/csv) .


Import repere din fisier

Functionalitatea se foloseste daca se doreste actualizarea reperelor din catalogul electronic cu date modificate in afara sistemului.  

Template-urile de fisier XML si CSV se pot descarca din panoul de lucru al ofertantului.

Daca utilizatorul doreste sa incarce catalogul prin intermediul unui fisier poate sa urmeze una dintre variantele urmatoare:

- completeaza fisierul conform modelului descarcat din panoul de lucru al ofertantului si apoi il importa in portal

- adauga un reper prin interfata portalului, apoi exporta catalogul electronic actionand butonul (alege varianta de export pentru fisier: xml sau csv) si completeaza fisierul similar reperului adaugat prin interfata portalului (in fisier se vor regasi informatiile completate la adaugarea reperului prin interfata sistemului).


Dupa actionarea butonului , utilizatorul va selecta un fisier in format XML sau CSV de pe statia locala de lucru. Dupa selectarea fisierului sistemul il va procesa parcurgand urmatorii pasi:



            Atenție: vă rugăm să vă asigurați că fișierul CSV respectă următoarele:

           Vă recomandăm să prelucrați aceste fișiere în editoare de text gen Notepad și nu în editoare tabelare care pot altera formatul la salvare (cum ar fi Excel).

               În pagina ”Acasă” găsiți un exemplu de fișier CSV pentru structura de import!


Operatii Bulk



Utilizatorul alege una din operațiile bulk care se referă la toate reperele din listă sunt direct in meniu inclusiv cea nouă de ștergere care va face ștergere doar pentru cele din listă. După alegere apare pop-up de confirmare dacă confirmă se face acțiunea, la ștergere se pune și mesajul suplimentar ”Atenție operațiunea este ireversibilă!”. Dacă nu are poziții de catalog suficiente va fi mesaj de eroare și redirecționare către pagina de cumpărare poziții catalog ca și acum.



Utilizatorul indica prin upload-ul fisierului () reperele pentru care doreste sa faca operatiile disponibile in pagina respectiva( stergere, publicare si retragere).Aceste operatii se vor referii doar la reperele indicate prin fisierului incarcat.





Publicarea tuturor reperelor

Functionalitatea se foloseste daca se doreste modificarea starii in “Publicat” pentru mai multe repere o data. Actionarea butonului și selectarea opțiunii va avea ca efect publicarea tuturor reperelor aflate in starea “Nepublicat” sau “Expirat” afisate in lista conform filtrelor setate la ultima cautare (daca se doreste publicarea tuturor reperelor din catalog se vor reseta mai intai filtrele de cautare). Procesul de publicare bulk se va incheia fie dupa publicarea ultilmului reper din lista fie in situatia in care nu se mai verifica restrictia ca numarul de repere nesterse din catalogul ofertantului curent sa fie mai mic sau egal cu numarul de pozitii de catalog gratuite + numarul de pozitii de catalog preplatite. La final sistemul va afisa numarul de repere publicate si numarul de repere care nu s-au putut publica (in cazul in care exista).


Retragerea din publicare a tuturor reperelor

Functionalitatea se foloseste daca se doreste modificarea starii din “Publicat” in “Nepublicat” pentru mai multe repere o data. Actionarea butonului butonului și selectarea opțiunii va avea ca efect retragerea din publicare a tuturor reperelor aflate in starea “Publicat” afisate in lista conform filtrelor setate la ultima cautare (daca se doreste retragerea din publicare a tuturor reperelor din catalog se vor reseta mai intai filtrele de cautare). Pentru reperele retrase din publicare se va reseta data publicarii. La finalizarea procesului sistemul va afisa numarul de repere retrase din publicare.  


Servicii web

Prin actionarea butonului , ofertantul are acces la detalii privind gestionarea catalogului electronic prin intermediul serviciilor web utilizand formatul de fisier XML de la importul manual. Detaliile pentru consumarea serviciilor web se regasesc in Manualul servicii web pentru catalogul electronic, document accesibil prin intermediul butonului.



Pentru fiecare reper din catalogul electronic sunt disponibile urmatoarele actiuni


Modificare reper

Functionalitatea se foloseste daca se doreste modificarea atributelor unui reper in catalogul electronic sau vizualizarea tuturor informatiilor legate de aceasta. La actionarea butonului utilizatorul va fi directionat in ecranul de editare al reperului de catalog care va contine un formular completat cu toate informatiile reperului selectat.


Vizualizare partiala reper

La actiunea de trecere a mouse-ului peste denumirea reperului, se va afisa in dreptul acestuia un pop-up care va cuprinde atat informatiile afisate in lista cat si informatii suplimentare (conditii de livrare, conditii de plata, descriere etc).


Publicare reper

Prin actionarea butonului de publicare corespunzator reperului se va oferi operatorului economic posibilitatea publicarii reperului direct din lista (comanda rapida), fara sa mai fie nevoie de accesarea detaliului reperului. Butonul va fi disponibil doar daca reperul este in starea “Nepublicat” sau “Expirat”. La actionarea butonului se verifica si conditia ca numarul de repere publicate din catalogul ofertantului curent sa fie mai mic sau egal cu numarul de pozitii de catalog gratuite + numarul de pozitii de catalog preplatite si de asemenea ca versiunea de cod CPV sa fie 2. Daca se indeplinesc conditiile, sistemul va seta data publicarii reperului, starea reperului in “Publicat” si va crea o versiune a reperului in istoric. Actiunea de publicare reper va fi disponibila si din ecranul de editare al reperului, prin actionarea butonului . Ofertantul poate publica in mod gratuit un numar maxim de repere configurabil in sistem. Actualmente este posibila publicarea unui numar de 1 (un) reper in mod gratuit. Pentru ce depaseste acest cuantum se va plati o taxa / reper. La publicarea unui produs se verifica daca exista pozitii libere in catalog (gratuite sau platite). Daca nu mai exista pozitii libere, produsul nu se va publica.

Numarul maxim de produse publicate la un moment dat in catalog este egal cu suma dintre numarul de pozitii gratuite si numarul de pozitii platite.


Retragerea din publicare a reperului

Prin actionarea butonului de retragere corespunzator reperului. Se va oferi ofertantului posibilitatea retragerii din publicare a reperului direct din lista (comanda rapida), fara sa mai fie nevoie accesarea detaliul reperului. Butonul va fi disponibil doar daca reperul este in starea “Publicat”. La procesarea actiunii sistemul va seta starea reperului in “Nepublicat” si va reseta data publicarii. Actiunea de retragere din publicare reper va fi disponibila si din ecranul de editare al reperului, prin actionarea butonului .


Cu 30 de zile inainte de momentul expirarii pozitiilor de catalog, atat a celor gratuite cat si a celor preplatite, sistemul va genera o notificare catre ofertantul caruia ii apartin reperele ce urmeaza sa expire. Valabilitatea pozitiilor de catalog se seteaza la momentul inregistrarii in sistem pentru cele gratuite, iar pentru cele preplatite la momentul platii facturii.

Notificarile se vor transmite prin e-mail si sms.

Nota: pe mediul demo nu se va transmite notificare prin sms.



Expirarea reperelor de catalog, indiferent ca e vorba de cele gratuite sau de cele cumparate, se face printr-o operatie automata realizata de sistem care va parcurge urmatorii pasi:

Se identifica ofertantii care au pozitii de catalog gratuite a caror valabilitate este mai mica decat data curenta. Pentru acesti ofertanti numarul de pozitii de catalog gratuite se reseteaza la zero.

Se identifica ofertantii cu pozitii de catalog cumparate a caror valabilitate este mai mica decat data curenta si care nu au fost deja expirate. Valabilitatea pozitiilor de catalog cumparate se regaseste la nivelul facturii cu care s-au achitat. Pentru fiecare ofertant se insumeaza numarul de pozitii care expira (pentru a acoperi cazul in care plata pozitiilor de catalog s-a facut prin mai multe facturi), valoarea obtinuta scazandu-se din numarul de pozitii cumparate curente. La nivel de factura se va marca faptul ca pozitiile respective au fost expirate ca sa nu se mai proceseze ulterior.

Pentru fiecare ofertant se insumeaza numarul de repere de catalog care nu sunt in starea “Sters” si se compara cu suma dintre numarul de pozitii gratuite si numarul de pozitii cumparate curente (ramase dupa expirare). Daca numarul de repere din catalog care nu sunt in starea “Sters” este mai mic sau egal cu numarul pozitiilor disponibile, nu se face expirarea reperelor. In caz contrar sistemul va expira (prin schimbrarea starii reperului in “Expirat”) un numar de repere egal cu diferenta dintre numarul de pozitii disponibile si numarul de repere din catalog. Criteriul de alegere al reperelor pentru expirare este: